Din presa de altădată: Căsătoria domnișoarei Edda Mussolini

Revista L`Illustration din 3 mai 1930 publică un scurt reportaj despre căsătoria fiicei lui Benito Mussolini. Evenimentul, la care au luat parte peste 4 000 de invitați, a avut loc pe 24 aprilie 1930.

Edda și Galeazzo

Fiica cea mare a Ducelui, domnișoara Edda Mussolini, în vârstă de 19 de ani, s-a căsătorit la Roma cu contele Galeazzo Ciano, consilierul ambasadei Italiei la Sfântul Scaun și fiu al ministrului Comunicațiilor.

Mai rar un destin atât de curios ca al acestei fete cu chip de madonă, încadrat de păr negru: și-a petrecut primii ani din viață în exil unde a început și școala, pe care a terminat-o la colegiul de la Annonciade, cel mai aristocratic din Peninsulă. Contele Galeazzo Ciano, al cărui tată, amiral în timpul războiului și unul dintre pionierii fascismului, a avut o carieră diplomatică strălucită în America de Sud și China, înainte de a fi numit la Vatican; acest lucru nu l-a împiedicat să-și consacre timpul liber literaturii, operele sale bucurându-se de succes în rândul publicului.

Ceremonia căsătoriei s-a desfășurat cu mare pompă. Aceasta a fost celebrată la biserica Sfântul Iosif, în apropierea vilei Tarlonia, reședința Ducelui din cartierul Romentano. Senatorul de Tarlonia, dl. Arnaldo Mussolini, unchiul miresei, contele de Vecchi, ambasadorul Italiei la Sfântul Scaun și dl. M. Grandi, ministrul Afacerilor Străine, au fost martorii. Cele mai importante personalități italiene, întregul corp diplomatic, delegații ale provinciilor și ai țărilor exotice, în costumele lor pitorești au umplut naosul bisericii. După terminarea ceremoniei, muschetarii în negru ai lui Mussolini, au format un gard viu și o boltă strălucitoare cu pumnalele lor, pe sub care a trecut tânărul cuplu. Însurățeii au mers apoi să se roage la basilica Sfântul Petru. Piața era plină de oameni care i-a aclamat la nesfârșit. După amiaza au părăsit Roma cu automobilul, plecând în luna de miere pe care o vor petrece pe insula Capri.

(L`Illustration, 3 mai 1930).

******************************

Edda și Galeazzo au avut trei copii: Fabrizio, Raimonda și Marzio.

Ciano a fost numit ministru de Externe al Italiei în 1936, funcție pe care a păstrat-o până în 1943. Pe 11 ianuarie 1944 a fost executat, fiind acuzat de trădare. El votase în favoarea îndepărtării socrului său din fruntea guvernului, în ședința Marelui Consiliu Fascist, din 23 iulie 1943.

Edda a fugit în Elveția, ducând cu ea și faimosul jurnal al soțului său; acesta a fost publicat în 1946 la New York (ediția completă a apărut abia în anul 2000).

Edda Ciano a încetat din viață în anul 1995. ­