La (re)început de drum

În anul 2009, când o echipă mică și inimoasă, condusă de doamna Georgeta Dimisianu, a lansat revista „Istorie și Civilizație”, România nu se găsea în cea mai fericită situație. Rândurile primului editorial sunt la fel de valabile și astăzi:

Într-o vreme, când criza economică a abătut asupra românilor o ploaie de griji materiale, unii s-ar putea întreba, aflând de apariţia unei noi reviste de istorie: „De asta mai era nevoie acum?”. Răspunsul nostru este: „Categoric, da!”. Oricât de mari ar fi grijile zilnice (şomaj, salarii scăzute, credite de achitat, locuinţe de găsit etc.), omul  nu poate, nu trebuie să se lase în întregime captivul lor. În raport cu celelalte vieţuitoare, omul este o „trestie gânditoare”, care trebuie să-şi hrănească şi spiritul. „Nu numai cu pâine va trăi omul…”, spune Evanghelia. Şi, într-adevăr, alături de hrana trupească, omul, dacă este cu adevărat om, adaugă hrana sufletească. „Istorie şi Civilizaţie” îşi propune să fie o astfel de hrană intelectuală.

Având aceste cuvinte în minte, am decis, la mai bine de șapte ani de la apariția ultimului număr al revistei, să revitalizăm site-ul Istorie și Civilizație. Facem acest lucru fără alt scop decât acela de a aduce un strop de bucurie, în aceste momente grele pentru toată lumea, pasionaților de istorie și nu numai. De asemenea, am dorit ca toate aceste articole, pentru care s-a depus efort și pasiune, să fie citite și, astfel, munca autorilor să fie recunoscută.

Din motive obiective, nu am mai putut lua legătura cu toți cei care, odinioară, au scris pentru revista „Istorie și Civilizaței”. Cei care doresc să ne contacteze o pot face la adresa de e-mail: contact@istoriesicivilizatie.ro.

Echipa: Cornel-C. Ilie, Cristina Păiușan-Nuică, Mihai Bozgan.

P.S. Cel puțin câte cinci articole vor fi postate, săptămânal, în ordinea apariției în revistă.