1 noiembrie 1520. Fernando Magellan traversează pentru prima dată strâmtoarea care face legătura dintre Oceanul Atlantic şi Oceanul Pacific. Strâmtoarea va purta de atunci numele navigatorului portughez.
2 noiembrie 1930. Haille Selassie este proclamat împărat al Etiopiei. Acesta va ocupa tronul de la Addis Abeba până în anul 1974.
3 noiembrie 1793. Scriitoarea şi activista feministă Olympe de Gouges este ghilotinată la Paris, în timpul Marii Terori. Ea era acuzată de legături cu girondinii.
4 noiembrie 1825. Este inaugurat, cu mare pompă, Canalul Erie, ce făcea legătura între râul Hudson şi Lacul Erie. Astfel, ruta navigabilă dintre Oceanul Atlantic şi Marile Lacuri era finalizată.
5 noiembrie 1917. Tihon, mitropolitul Moscovei, este ales patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse. Patriarhatul său a coincis cu primii ani ai puterii bolşevice, de pe urma căreia a avut mult de suferit: s-a aflat în arest la domiciliu şi a fost depus din funcţie în 1923 (acţiunea nu a fost niciodată recunoscută de biserica rusă).
6 noiembrie 1632. Bătălia de la Lützen (în cadrul Războiului de 30 de ani): forţele suedeze obţin victoria în fata armatelor imperiale. Regele Gustav Adolf al Suediei îşi pierde viaţa în luptă.
7 noiembrie 1598. Se naşte marele pictor spaniol Francisco Zurbarán. Cunoscut mai ales pentru operele sale cu caracter religios, Zurbarán a fost supranumit „Caravaggio spaniol”.
8 noiembrie 1932. Franklin Delano Roosevelt este ales preşedinte al Statelor Unite. El fost singurul preşedinte american care a avut mai mult de două mandate.
9 noiembrie 1872. Oraşul Boston cade pradă unui incendiu de proporţii. Focul a afectat o suprafaţă de 230 000 m2 din centrul oraşului, provocând pagube materiale uriaşe şi câteva zeci de victime.
10 noiembrie 1444. Bătălia de la Varna: armata creştină condusă de Vladislav al III-lea, regele Ungariei şi Poloniei, este zdrobită de oastea otomană. Vladislav a fost ucis în timpul bătăliei.
11 noiembrie 1500. Tratatul de la Granada: suveranii Franţei şi Spaniei se înţeleg să împartă regatul Neapolelui între ei.
12 noiembrie 1944. Cuirasatul „Tirpitz”, cea mai mare navă de război folosită de marina germană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este scufundat de aviaţia engleză în apropierea coastei norvegiene.
13 noiembrie 1950. Generalul Carlos Delgado Chalbaud, preşedintele Venezuelei, este răpit şi asasinat la Caracas. Condiţiile şi cauzele asasinatului nu au fost niciodată pe deplin elucidate.
14 noiembrie 1889. Nellie Bly, jurnalistă la „New York World”, începe călătoria în jurul lumii, în încercarea de a doborî recordul lui Phileas Fogg (eroul lui Jules Verne, care făcuse „ocolul Pământului în 80 de zile”. Nellie a reuşit acest lucru în 72 de zile!
15 noiembrie 1789. Îşi deschide porţile prima instituţie catolică de învăţământ superior din Statele Unite: Universitatea Georgetown. Fondatorul său a fost John Caroll, primul episcop (ulterior arhiepiscop) catolic al SUA.
16 noiembrie 2000. Bill Clinton efectuează o vizită în Vietnam. Era primul preşedinte american care ajungea aici, de la sfârşitul războiului americano – vietnamez.
17 noiembrie 1878. În timpul unei parade la Napoli, Umberto I al Italiei este ţinta unei tentative (eşuate) de asasinat. Atentatorul era un anarhist – Giovanni Passanante.
Bill Clinton. Regele Umberto I al Italiei.
18 noiembrie 1302. Papa Bonifaciu al VII-lea emite bula „Unam sanctam”, prin care afirma supremației papei în fața suveranilor. Acest lucru l-a determinat pe Filip al IV-lea al Franței să organizeze o expediție, în urma căreia papa a fost arestat.
19 noiembrie 1770. Se naşte marele sculptor danez Bertel Thorvaldsen. Deşi a trăit şi a lucrat mult timp în Italia, a fost foarte admirat în ţara natală unde, l-a întoarcere, i s-a construit muzeu în care să-şi expună operele (Muzeul Thorvaldsen din Copenhaga).
20 noiembrie 1947. Principesa Elisabeta a Marii Britanii (viitoarea regină Elisabeta a II-a) se căsătorește cu Philip Mountbatten. Tinerii au primit 2 500 de cadouri din toată lumea, cu această ocazie!
21 noiembrie 1877. Thomas Edison anunță inventarea fonografului – aparatul care putea să înregistreze și să redea sunetele. Prima demonstrație o va face câteva zile mai târziu (pe 29 noiembrie).
22 noiembrie 1928. „Boleró”-ul lui Maurice Ravel are premiera la Opera din Paris, înregistrând un mare succes. Orchestra a fost condusă de Walther Straram, iar coregrafia a fost realizată de Bronislava Nijinska.
23 noiembrie 1644. John Milton publică „Areopagitica”, considerată una din cele mai importante opere scrise în apărarea dreptului la liberă exprimare. Titlul complet: „Areopagitica: A speech of Mr. John Milton for the liberty of unlicensed printing to the Parliament of England”.
24 noiembrie 1826. Se naște scriitorul italian Carlo Collodi (pe numele adevărat Carlo Lorenzini). Este cunoscut mai ales pentru “Aventurile lui Pinnochio”.
25 noiembrie 1157. Bătălia de la Montgissard: creștinii conduși de Balduin al IV-lea al Ierusalimului îi înving pe sarazinii comandați de Saladin.
26 noiembrie 1922. Are loc premiera filmului „The Tool of the Sea”. Acesta a fost primul film color realizat la Hollywood (al optulea din lume) și a avut-o în rolul principal pe Anna Mae Wang, prima actriță de origine asiatică din istorie.
27 noiembrie 1886. Judecătorul Emil Hartwich este rănit grav într-un duel (va deceda pe 1 decembrie). De la acest eveniment a pornit Theodor Fontne în realizarea capodoperei sale „Effi Briest“.
28 noiembrie 1785. Tratatul de la Hopewell (Carolina de Sus): reprezentanții Congresului american și cei ai indienilor cherokee stabilesc granițele dintre așezările „albilor” și locurile de vânătoare ale „pieilor roșii ».
29 noiembrie 1913. Sunt puse bazele Federației Internaționale de Scrimă, cu sediul la Paris. Primul președinte al organizației a fost Albert Feyerik, reprezentantul Belgiei.
30 noiembrie 1853. Bătălia de la Sinope: flota imperială rusă, comandată de amiralul Pavel Nahimov, distruge flota otomană condusă de Osman Pașa.