1 ianuarie 404. Călugărul creștin Telemachus este ucis de o gloată furioasă în timp ce încerca să oprească un gladiator să lupte. Se spune că, impresionat de curajul călugărului, împăratul Honorius a înterzis luptele de gladiatori.
2 ianuarie 1871. Amedeo I depune jurământul ca rege al Spaniei; el a domnit doar trei ani și a fost singurul monarh spaniol din Casa de Savoia (era fiul regelui regelui Victor Emanuel al II-lea al Italiei).
3 ianuarie 1777. Războiul american de independență: forțele conduse de generalul Washington obțin victoria asupra celor britanice, în bătălia de la Princeton.
4 ianuarie 1967. Donald Campbell, singurul om din istorie care a deținut concomitent recordurile mondiale de viteză la automobilism și bărci cu motor, își pierde viața într-un accident nautic.
5 ianuarie 1933. Începe construcția celebrului pod Golden Gate din San Francisco. Lucrările au durat mai bine de patru ani, deschiderea oficială, pentru trafic, având loc pe 27 mai 1937.
6 ianuarie 1838. Samuel Morse testează cu succes, pentru prima dată, telegraful electric. Peste două zile avea să demonstreze eficacitatea sistemului în fața unei comisii de la Franklin Institute din Philadelphia.
7 ianuarie 1715. Încetează din viață François Fénelon, teolog și scriitor francez. Cea mai cunoscută operă a sa este „Aventurile lui Telemah”, o critică fină a monarhiei absolutiste franceze.
8 ianuarie 1963. Faimoasa pictură „Mona Lisa” este expusă pentru prima dată în afara Europei, la Galeria Națională de Artă din Washington D.C. (SUA).
9 ianuarie 1838. Academia Franceză de Științe anunță inventarea dagherotipiei (prima tehnică fotografică folosită pe scară largă). Denumirea provenea de la numele celui care a dezvoltat tehnica – Louis Daguerre.
10 ianuarie 1475. Bătălia de la Vaslui: oastea lui Ștefan cel Mare obține o strălucită victorie asupra celui otomane, conducă de Soliman Pașa. Voievodul moldav a primit titlul de „Athleta Christi” din partea papei Sixtus VI.
11 ianuarie 1935. Amelia Earhardt devine prima persoană care realizează un zbor „solo” din Hawaii în Statele Unite (decolare de la Honolulu, aterizare la Oakland – California).
12 ianuarie 1967. Primul caz de criogenie din istorie: la câteva ore de la moarte, trupul lui James Bedford, profesor la Universitatea din California, este „congelat”; astăzi este păstrat la compania Alcor din Arizona.
13 ianuarie 1785. La Londra apare primul număr al ziarului „The Daily Universal Register”; acesta va lua numele de „The Times”, la 1 ianuarie 1788. Primul editor: John Walter.
14 ianuarie 1943. Începe Conferința de la Casablanca, unde s-a discutat strategia Aliaților în Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Au participat: W. Churchill, F.D. Roosevelt, Charles de Gaulle.
15 ianuarie 1582. Prin tratatul de la Zapole, Rusia și Uniunea Polono-Lituaniană încheie un armistițiu pe zece ani; țarul Ivan cel Groaznic renunța la pretențiile asupra Livoniei și Polotsk-ului.
16 ianuarie 1362. Valurile uriașe, provocate în urma unei furtuni extrem de puternice în Marea Baltică, distrug orașul Runholdt, de pe insula Strand.
17 ianuarie 1501. Se naște Leonhard Fuchs, om de știință german, considerat unul dintre „părinții” botanicii. A fost profesor la Universitatea din Tübingen, unde a deținut funcția de cancelar de șapte ori la rând.
18 ianuarie 1778. James Cook este primul explorator european care ajunge în insulele Hawaii; el le-a numit „Insulele Sandwich”, în onoarea finanțatorului său, John Montague, conte de Sandwich.
Leonhard Fuchs. James Cook.
19 ianuarie 1946. Generalul Douglas MacArthur ordonă constituirea Tribunalului Militar pentru Extemul Orient, care trebuia să-i judece pe liderii Imperiului japonez, pentru crimele săvârșite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
20 ianuarie 1839. Bătălia de la Yungay: forțele chiliene și cele peruane rebele înving armata Confederației peruano-boliviene, punând capăt existenței acestei entități statale.
21 ianuarie 1789. La Boston este publicat primul roman din Statele Unite: „The Power of Sympathy or The Triumph of Nature”, scris de William Hill Brown.
22 ianuarie 1927. Are loc prima transmisune în direct a unui meci de fotbal – confruntarea dintre echipele Arsenal Londra și Sheffield United.
23 ianuarie 1912. Se semnează, la Haga, Convenția Internațională a Opiumului, considerată primul acțiune la nivel internațional care avea în vedere controlul fabricării și distribuției drogurilor.
24 ianuarie 1859. Alexandru Ioan Cuza este ales, de către Adunarea Electivă de la București, domnitor al Țării Românești; același lucru se întâmplase în Moldova, pe 5 ianuarie 1859.
25 ianuarie 1909. La Dresda are loc premiera operei „Elektra”, de Richard Strauss; rolul principal a fost interpretat de soprana Annie Krull, orchestra fiind dirijată de Ernst von Schuch.
26 ianuarie 1950. Intră în vigoare Constituția Indiei (adoptată pe 26 noiembrie 1949); era proclamată, în mod oficial, Republica India, al cărei prim președinte a fost ales Rajendra Prasad.
27 ianuarie 1585. Se naște Hendrick Avercamp, pictor olandez, remarcabil peisagist (mai ales pentru peisajele de iarnă). Un amănunt interesant: Avercamp era mut, motiv pentru care a mai fost numit și „Mutul din Kampen”.
28 ianuarie 1908. Lovitură de stat eșuată, a republicanilor portughezi, care încercaseră să-l înlăture de la putere pe premierul João Franco, acuzat de conducere dictatorială. Franco a fost nevoit să renunțe la funcție la scurt timp (după asasinarea regelui Carol I).
29 ianuarie 1845. În ziarul New York Evening Mirror este publicată poezia „The Raven” (Corbul), operă ce i-a adus consacrarea lui Edgar Allan Poe.
30 ianuarie 1935. Nava germană „Wilhelm Gustloff”, supra-aglomerată cu personal militar și civil german, se scufundă după ce este lovită de trei torpile trase un un submarin sovietic. Deși numărul victimelor nu este stabilit cu exactitate (variază între 6 000 și 10 000!), acesta a fost incidentul naval cu cel mai mare număr de victime din istorie.
31 ianuarie 1797. Se naște Franz Schubert, compozitor austriac. Deși a trăit doar 31 de ani a avut o productivitate remarcabilă: peste 600 de lieduri, nouă simfonii, muzică litugică, opere, muzică de cameră etc.